4.jpgnarciszok.jpg

GYIK

Gyakran ismételt kérdések


A jelentkezéshez szükséges-e homeopátiás előképzettség?

A jelentkezéshez CHE alaptanfolyami végzettség vagy minimum 40 órás, igazolt homeopátiás előképzettség szükséges, akut kezelés témában. A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület tanfolyamainak minimum 40 órás látogatása, valamint a CEDH diploma megfelelő előképzettséget igazol, de máshol végzett tanfolyamokat, igény szerint külföldi előképzettséget is elfogadunk.


Beszámítanak-e a korábbi, komolyabb klasszikus homeopátiás tanulmányok vagy homeopata orvosi gyakorlat?

Amennyiben igazolt klasszikus homeopátiás előképzettséggel vagy homeopátiás orvosi praxissal rendelkezik, ennek megfelelő részét jóváírjuk és a képzés első részét egyéni tanrendben végezheti: érdeklődés esetén lépjen velünk kapcsolatba.

Kaphatok-e felmentést egyes tantárgyak alól?
Az orvosi, gyógyszerészi, klinikai pszichológusi, természetgyógyászi végzettséggel rendelkezők és az egészségügyi szakdolgozók listáján szereplők automatikusan felmentést kapnak az első két év egészségügyi tantárgyainak óralátogatása és az egészségügyi modulvizsga alól. 


Amennyiben jogosult vagyok az egészségügyi tantárgyak alóli felmentésre, kaphatok-e kedvezményt a tandíjból?

Az óralátogatás és vizsgák alóli felmentés nem jár tandíjkedvezménnyel, azonban az egészségügyi órák szabadon látogathatók. Mivel az anatómia-élettan-kórélettan tantárgyat másodévben már holisztikus megközelítésben is tanítjuk, az órák látogatása a tudás felfrissítése mellett az eddigi tanulmányok hasznos kiegészítése is lehet.


Milyen gyakran lesznek felmérések?
A felmérések és vizsgák félévente várhatóak és írásbeli/szóbeli vizsgákból, valamint beadandó házidolgozatokból állnak. Az írásbeli vizsgák mindig a tanítási hétvégéken zajlanak; a szóbeli vizsgák időpontját a tanév elején előre kihirdetjük. A tanulmányokat a képzés végén szakdolgozat zárja.


Kötelező -e angolul tudnom?
Nem kötelező, de az angol nyelv alapfokú tanulmányozása ajánlott. Bár a homeopátiás repertóriumok illetve szoftverek használatához szükséges minimális angol tudás legfontosabb részét a hallgatók a gyakorlati oktatás során is megszerezhetik, az angol nyelv alapfokú ismeretére az idő előrehaladtával a bővülő szakirodalom tanulmányozásához és szakmai fejlődéshez mindenképpen szükség lesz.


Az oktatás végig magyarul folyik, illetve külföldi előadó esetén magyar tolmácsolással.  A képzés kötelező irodalma is hozzáférhető magyar nyelven, mely megvásárolható az iskola közvetítésével. Az ajánlott irodalom egy része már angol ill. német nyelvű, de több magyar nyelvű ajánlott irodalom is bővíti a hallgatók ismereteit. 

Orvosi diploma hiányában milyen reális lehetőségeim vannak belföldön a homeopátiás gyógyító munkára?

A magyarországi természetgyógyászati rendeletek jelenleg még azt az állapotot tükrözik, amikor hasonló iskola még nem létezett és felsőszinten képzett homeopátiás szakemberek hiányában orvosi diplomához lett kötve a homeopátiás praxis lehetősége.

Homeopátiás Tanácsadóként sikeresen végzett, de orvosi diplomával nem rendelkező hallgatóink számára a jelenlegi magyarországi törvényi szabályozás szerint belföldön egyelőre csak a homeopátiás témájú ismeretterjesztési és oktatási vagy tudományos munka lehetősége áll fenn, praxis nem lehetséges.   Jogi szakértőink szerint szigorúan értelmezve a homeopátiás tanácsadás is kezelési célú gyógyító tevékenységnek minősülhet.

Külföldön a szabályozás országonként különböző, de megfelelően szakképzett nemorvos homeopaták az európai kontinens kb. 20 országában praktizálhatnak orvosi diploma nélkül is.

Mivel iskolánk főiskolai színvonalú, minőségi képzést hozott a magyar piacra, hiszünk benne, hogy szakembereink a magyar egészségügyi gyakorlatban is jól megállnák helyüket.

Fáradhatatlanul azon dolgozunk, hogy végzett diplomásaink számára Homeopátiás Tanácsadói munka itthoni lehetősége is megvalósuljon - kiegészítve a hagyományos orvosi kezelést - bár garanciát nem tudunk vállalni, hiszen a végső döntés mindig a politikai döntéshozók dolga.

A jövőbeli pozitív szabályozásban bízva jelenleg majdnem 100 hallgató tanul a CHE padjaiban, orvosoktól természetgyógyászokon át az egészségügyi előképzettséggel nem rendelkezőkig.


Nemorvosoknak Európa mely országaiban érvényes a CHE homeopátiás magándiploma?
A szabályozás országonként különböző, a diploma honosítására illetve vizsgára szükség lehet Anglián kívül.  Nemorvos homeopaták praktizálhatnak az alábbi európai országokban:

 1. Anglia
 2. Dánia
 3. Észtország
 4. Finnország
 5. Görögország
 6. Hollandia
 7. Horvátország
 8. Írország
 9. Izland
 10. Izrael
 11. Lengyelország
 12. Liechtenstein
 13. Málta
 14. Németország
 15. Portugália
 16. Spanyolország
 17. Svájc
 18. Svédország


A szakképzett homeopatákat összefogó European Central Council of Homeopathy honlapján részletesen tájékozódhatunk arról, hogy melyik országban pontosan milyen szabályozás érvényes.  The Legal Situation for the Practice of Homeopathy in Europe  (ECCH Report-  Revised Edition - October 2011)